Hönshjärna

Surfade runt inatt under en av utfodringar av barnen och hittade en annons på FB på ägg. Så idag "råkade" det bli en runda till Hässleholm för att hämta sjugofem ägg som nu ligger i kläckaren. 
Denna gången blev det Sussex Colombia och ayman cemani. 

Sussex en stor tung hönsras som passar utmärkt till slakt och värmer bra. Ayman cemani är en liten hönsras som är helt svart. 

 

Tänkte ja får visa bild på dom raser från förra kläcket också. 
Rode Island red (RIR)- Bruna ägg
Maran svart silver & blå silver - bruna ägg
Isbar- turkosa ägg 

Nu börjar vi bara vänta in tillökningen bland fåren och se om vi lyckades pricka rätt med kanin  

Tjingeling 

Lyxdag

Barnen har sen igår varit rena rama änglar. Dom sov i sin säng hela natten även om vi var uppe ungefär vart 3:e timme för att amma. Imorse fick jag äta frukost ifred då båda barnen va nöjda i sin babysitter med trolls igång på teven. Inte för dom ser vad som är på teven utan ljuset och ljudet är spännande. 

Fick även ta hand om mina övervintrande chili och paprika plantor. Dom fick lite beskärning och ser riktigt fina ut faktiskt. 


Vid tio tiden åkte vi till Tollarp för att gå en runda och handla. Inom Mange för att sen köra hem där dom sov nästan 2.5h i stolarna så jag hann ta små djuren ute, starta en maskin tvätt, diskmaskin, baka bröd och så lite mer tomat och paprika. Hunnit med en massa vilket känns helt fantastiskt. Att få känna man fått något gjort och inte bara sitta i soffan. 

Men det varade i ett dygn för efter mycket gråt sen 17 så sover trollen i min famn i soffan utslagna. Så nu inväntar vi nästa amning innan vi prövar att natta dom i sängen igen. 

Tjingeling 

Nyheter

Nu är kycklingar ute ur sina skal. Inte jätte bra utdelning tyvärr. Värst va maran äggen där endast 2 av 8 kläcktes. Men hörde av mig till säljaren. Och hon kommer betala tillbaka för dom äggen då dom inte alls var utvecklade. 

Förväntade mig inget utan ville informera henne att det kanske kan vara fel på hennes tupp. Men som en seriös säljare hon är tar hon utan tvekan sitt ansvar. Och jag måste ännu en gång stort rekomendera frulaurin. Seriös säljare med en stor variation på sorter av avelsägg att köpa Just nu bor dunbollarna inne i en bur då det fortfarande är lite kallt ute. Tanken är att dom ska bo i en box i stallet. Men vi behöver sätta nät för att inte katterna ska komma åt dom små. Och så ska det bli lite varmare först 

De där med att ha tillräcklig med fröer och odlingsgrejer funkar inte. Där finns liksom ingen gräns på hur mycket man kan ha. Så igår köpte jag sättor på nätet. Brukar köpa av en bonde som har ekologiska matpotatis men ville ha något nytt och lite roligare att pröva 

Så det blev tre sorter varav en är TIMO som är en tidig potatis som även tål att sättas i kall jord. Jag har för vana att grodda en omgång potatis tidigt för att få goa nypäror till sommaren. Dom ekologiska ska lagras över vintern så det räcker till nästa säsong. 

Men nu till dom andra två roliga sorterna jag köpte. 

Red emmalie och violetta som båda är höst/vinter potatis. 
Varje år försöker jag spara några potatisar av den lagrade potatisen för att kunna ha egna sätter. Iår blir det tyvärr inget av det för mössen har gått åt en del potatis och där blev inte så stor skörd ifjo
Dessa sorter ska bli spännande att odla och se hur stor skörd dom ger. 

Nu längtar man ännu mer till de blir lite varmare så man kan komma igång ute 

Tjingeling! Å en härlig helg på er beckaszoo.blogg.se

Här kan du läsa om mitt liv som "trottoarbonde" med djur, arbete, odling och mer därtill

RSS 2.0