Vår

Våren börjar äntligen trilla in här i lilla Skåne. Fåglarna sjunger, det är ljusare om kvällarna, vår blommor som krokus och påskliljor tittar upp här hemma. 


Här hemma har nu alla tre tackorna lammat och resultatet blev sju små lamm. Eller ja små och små båda tvillingparen va rejält tilltagna i storlek faktiskt. Lammningen gick bra trots jag va en riktig hönsmamma men så är det väl alltid första gången. 
Två av lammen har redan hunnit träffa farbror doktorn igår. Ögonen​ började rinna på dom och efter lite rådfrågning så kom vi fram till att det var entropion. 

Entropion innebär att ögonlocken är för stor och då vänder sig inåt och retar ögat. Vanligt på exempelvis sharpai hundar som är väldigt rynkiga. Men en liten enkel operation som inte tog med än tjugo minuter så vart det genast mycket bättre. 
Så nu hoppas jag det håller sig och inte blir värre igen. 

Fler som har vårkänslor är uppenbarligen min kanin hona som är skendräcktig och börjat bygga bo i sin bur. Ser ut som en massaker för att när kaniner boar inför födslen så rycker dom sin egen päls så dom kan bädda med den. 

Så imorgon ska jag städa ut hela buren och hoppas hon slutar för denna gången. Tur det snart är dags att ta hem en Hanne till henne så hon kan få riktiga bebisar. 

Det har börjat växa i mina kallbänkar också nu. Sallad,spenat och rädisor har börjat titta upp. Så lite mer sol så ska där nog snart vara att skörda lite. 

Imorgon hoppas jag på att kunna omskola dom sist plantorna som är i akut behov att det. Kanske sätta ut skockorna och förså dom sista fröerna sen är det bara den eviga väntan att kunna så lite mer på friland. Bondbönor ska också sås tidigt på friland har jag tänkt mig imorgon. 


Övrigt har jag även startat kläckaren med 20 av mina ägg för att se hur den fungerar innan vi beställer avelsägg. Hoppas alla är befruktade men det ser vi på söndag då det är dag sju. Man brukar lysa äggen då för att se om där är liv i dom. 
Jag har förhoppningsvis även en gås dom lagt sig för att ruva ägg i sitt rede. Så där är ca 20dagar kvar innan vi ser resultat. Man kan inte göra mycket mer än hoppas 


Men nu håller vi kväll då jag jobbar alldeles år helskotta för tidigt denna veckan. Så snart är det sängdags eller jag ska iaf försöka. 

Trevlig kväll och glöm inte njuta av dom ljusare kvällarna 

Semestern

Semestern är över och snart har denna veckan med gått. En ledig helg väntar innan jag har 4 helger i sträck. 


Lyckades hinna med en del men inte på långa vägar allt jag ville. Men det får bli till en annan gång. Kommer några lediga dagar mitt i veckan snart så då ska ja försöka få undan mer. 

Ett litet axplock av bilder från förra veckan bjuder jag på för denna gången bara. 
Trevlig kväll! 

Kaninen fick sig ett bad i samband med städning av buren
Omskolning av tomater
Fått i kallbänk
Kallbänk
En tidig omgång lök
En tidig omgång förrotad potatis
Emil njuter av att gå sällskap i stallet
Jordärtskocka på g upp
Experiment att klippa ner chili och pröva rota sticklingar i vatten
Allra första trillingar lammen kom i måndags kväll
Hönsen fick med nystädat
Skön lång promenad i fint väder
Fick se min första kalvning
Planterat nya krusbär och björnbär

Lite med odling

Det mesta som händer nu där hemma är förodling av alla dess slag som ni säkert sett. 

Nästa vecka vankas semester så då ska trädgårdslandet vändas en gång till och förberedas lite mer inför sådd ute. 

Igår kom jag äntligen över billig jordärtskocka på Hemköp. Ekologisk för 10:-/påse så jag köpte två. Lagom är inte min grej liksom. Så nu har jag petat ner dom i en spann med lite jord inomhus så att dom rotar sig och sätter lite skott så jag kan gräva ner dom ute sen. 

Trots jag aldrig ätit det så ska det bli spännande att pröva och så blommar den väldigt fint med sägs det. Så vi får se vad det blir av det förhoppningsvis en liten skörd iaf. Fördelen med kocka är att den kan utan problem ligga kvar i jorden hela vintern och efter vad folk sagt är den godaste att gräva upp och äta efter en köldknäpp eller två. 

Även köpt en ekologisk sötpotatis som jag delat och satt i vatten. Tanken är att den ska skjuta skott och varje skott blir en planta som sen ska bli potatis. Sötpotatis är ju igentligen inte gjord för vårat kalla klimat men den ska få bo i spannar/baljor i växthuset där det blir lite mer värme. Blir nog ingen jätte skörd men något litet kan man hoppas på. 


Ska man vara riktigt petig ska man inte göra så som jag gjort med varken kockan eller sötpotatisen. Igentligen ska det vara utsäde för utsäde vet man inte bär på några sjukdomar. Man vet aldrig när man gör som jag gjort nu om man tillför någon sjukdom till jorden. Och sjukdomar vill man ju inte ha. 

Hoppas även på ikväll att jag kan sätta lite mer frön. Några fler kronärtskocka bland annat och kanske några tomat eller paprika till. Som sagt lagom är inte min grej! 


Chip å hoj! 

beckaszoo.blogg.se

Här kan du läsa om mitt liv som "trottoarbonde" med djur, arbete, odling och mer därtill

RSS 2.0