Hamstring

Nu när allt börjar mogna till höger och vänster är det dags att börja hamstra till nästa säsong. 


Flädersaften är färdig och stoppad i frysen både i plastlådor och ispåsar. Ispåsarna är lagom om man bara vill ha ett glas och inte orkar stå och gräva i en plastlåda. 

Jag försöker lämna så lite spill det bara går. Så citronen som legat med flädern fick bli marmelad. 

I torsdags plockades det 21l jordgubbar som blev lite sylt och saft. Blev även en omgång jordgubb/rabarbersaft och två påsar jordgubbar hamnade i frysen till hösten. 

I veckan blir det en omgång saft till och kanske plocka en omgång jordgubbar till nästa semester vecka i juli. 

För idag är sista dagen på denna lediga vecka och imorgon är det tillbaka till arbetet i knappt två veckor innan det är en veckas ledigt till. 

Hoppas alla haft en fin midsommar trots regnet som kommit i små skurat iaf här i Tollarp. 
Fortsatt trevlig söndag på er! 

Förädling

Förutom att använda mina grönsaker färska så tycker jag det är väldigt roligt och även förädla. Göra inläggningar, safta, sylta och massa andra roliga saker. 


Idag har jag gjort chilisås, satt en omgång flädersaft och har fläder i torken. Det blev även en paj till kvällsmat med bla lite egen spenat och salladslök

Jag använder inte citronsyra när jag gör fläder för att slippa undan färdiga grejer. Jag har istället mer citron i för att få upp syran. 


Recept flädersaft:
40-50 blomklasar (jag räknar inte jätte noga)
1-1.5kg socker
2-2.5l vatten
6-9citroner(3 om du har citronsyra)
(30-40gr citronsyra) 

Skölj av blommorna och varva med citron i en rostfri skål eller gryta. 
Koka upp vattnet och socker, rör tills de löst sig. 
Slå det varma vattnet över flädern. Plasta/sätt lock och låt stå i kylen i 3dagar. Sila sen av saften i en finmaskig sil eller en fin duk. Häll upp på pet-flaskor eller i burkar och frys så håller den längre. 

Chilisås är första gången och fick blir för att jag hade så himla mycket gröna chilifrukter klara från dom övervintrade plantorna. 


20chilis
4vitlöksklyftor
2dl vitvinsvinäger
4dl vatten
2dl råsocker 

Toppa chilin och dela den. Kör den i ugnen på grill i ca 10min, lägg sen till vitlöken och kör 5min till. 
Smält socker i en kastrull och slå sen på vatten/vinäger och se till att allt socker är smält. 
Kör allt med en stavmixer eller i en matberedare. Häll upp på flaskor som är väl rengjorda. 
Håller minst vintern igenom 

Fläder i torken som ska bli te till i vinter. Tillsammans med en skiva citron i vattnet ska det vara riktigt gott 

Resultatet till kvällsmaten. Paj med paprika,spenat,bacon, tomat,fetaost och salladslök. På med lite ägg,grädde,salt och peppar 


Förbaskat gott blev det iaf och med den nya formen så blev det super bra bitar

Semester!

Nu är det äntligen en veckas semester framför mig. 


Idag har jag faktiskt mest njutit av en ledig dag. Fick äntligen ut en del av dom sista plantorna som stått inne alldeles för länge. 
Imorgon ska defenitv resten åka ut utan pardon! 

Kvällen avslutades med lite bad och grillning i bosarp ihop med Sandra,max och Casper. Nu väntar vi en ny dag imorgon med att krypa ner och sova någon timme 

beckaszoo.blogg.se

Här kan du läsa om mitt liv som "trottoarbonde" med djur, arbete, odling och mer därtill

RSS 2.0