Nässlor

Igår gick jag och hunden en runda i hagarna för att plocka lite färska nässlor. Hade hittat ett spännande recept på nässelpesto som jag var tvungen att pröva. 


Det går bra att plocka nässlor så länge dom fortfarande är väldigt späda för då bränns som dom inte. Men man får passa sig annars får man sig en bränna eller två. 


Det blev även att baka två nässelbröd som åkte i frysen för senare bruk. En lyckad skörd. Delar med mig nedan av recepten om någon skulle vilja pröva. Ja rekommenderar stark iaf peston

Nässelbröd(2st) 


50gr jäst 
1l förvällda nässlor
2.5dl avkok från nässlor
2.5dl mjöl
En skvätt sirap 
Mjöl till degen är smidig och fin 
 
1. Smula jästen. Värm vätskan till 37grader och rör ut med jästen. 
Ner med sirap och nässlor. 
2. Fyll på med mjöl efterhand tills degen känns fin och smidig. 
3. Täck med duk och låt jäsa i 30min 
4.baka ut till två limpor och låt jäsa under duk igen i 30-40min. Starta ugnen på 225grader 
5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen tills det låter ihåligt när du knackar undertill då är det klart. Ca 30-40min 

Där fanns en hel del olika recept på näten och det här är lite eget hopkok som ja tyckte blev bra 

Nässelpesto 

Vitlök
Färska nässlor
Salt
Peppar 
Rapsolja 
Solrosfrön
En bit stark grov riven ost 
 
Mixa allt till en lagom fin grynig smet och tillsätt osten det sista du gör och kör stötvis ett par gånger 
Blir fantastiskt gott! 

Påsk kycklingar

I fredags när jag kom hem från jobbet hittade jag en liten kyckling som tagit sig igenom skalet! Så spännande så den i fredags har det varit full gång med hålslag och nya kycklingar. 


Dom som är torra har fått flytta till en bur inne med värmelampa som dom behöver i ett par veckor tills dom satt sina fjädrar. 
Så av arton ägg har tretton ägg kläckts, två som är på väg ut så det blir iaf totalt femton kycklingar vilket defenitv är godkänt det innebär att tupparna gör sitt jobb bra. 

Själv dör ja sötdöden lite och har ett flin från öra till öra varje gång jag tittar på dom. Man kan liksom inte låta bli! 

Ännu en vecka

Nu har snart ännu en vecka passerat. Och det är knappt en vecka kvar till kläck i maskinen. Hade tänkt lysa dom ikväll igen bara för att vara säker och plocka bort om där är fler som är tomma. 


I onsdags la jag även 14 blommor ägg under min ruvande Sussex. Det är lite många ägg men jag tror inte där är levande i allihop endå. Men ska bli spännande och se om där kläcks några blommor kycklingar om 19 dagar. 

Nu är även allt omskolat, det sista är förstått inomhus, skockorna har fått flytta ut och en omgång bondbönor är sådda ute. 


Skockorna fick bo i en pallkragar då dom har en tendens att sprida sig som ogräs. Men dom är riktigt stora och fina med blad så det blir en fin skörd hoppas jag på. 

Tomaterna fick sig en tredje omskolning för dom va höga som tusan. Massvis med tomater kommer jag få men det är spännande. 

Har en liten grej kvar att peta ner i jorden som jag ska göra nu så jag kan städa undan efter mig. Och det är jordmandel, alltid roligt att pröva något nytt. 
Så får vi se vad det blir av det. Den ska få bo i kruka då den behöver ganska varmt för att ge någon skörd. 

Att dom här små grässtråna ska bli purjolök är svårt att förstå
Bondbönor som legat i blött innan sådd
Skockorna

Så nu ska dom sättas, sen städa undan för sen ska jag sitta framför datorn hela dagen men lite arbete. För sen är det tillbaka till arbetet imorgon igen 


Ha en fantastisk dag och helg trots det lite gråa vädret! 
Tjingeling! 

beckaszoo.blogg.se

Här kan du läsa om mitt liv som "trottoarbonde" med djur, arbete, odling och mer därtill

RSS 2.0